Mesto sa obáva súdneho sporu, chce vrátiť súkromnej firme vyše 66.000 eur

29.10.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 28. októbra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vranove nad Topľou dnes schválili vrátenie finančnej zábezpeky v celkovej hodnote 66. 200 eur v prospech spoločnosti DOMINANS, s. r. o. , ktorá ...
Mesto predalo svoj majetok nakoniec iným subjektom, a tak pôvodný výherca verejných obchodných súťaží žiadal vložené financie späť.
Keďže záujemca o kúpu mestských garáži a budovy Obvodného úradu nakoniec k podpisu kúpnej zmluvy s mestom nepristúpil, samospráva si vložené finančné zábezpeky v hodnote 33.200 a 33.000 eur plánovala ponechať. DOMINANS však tento krok napadol na súde. Zo stanoviska právneho zástupcu mesta vyplýva, že výsledok tohto sporu je veľmi neistý a preto navrhol magistrátu, aby sa celá záležitosť vysporiadala mimosúdnou dohodou. Toto stanovisko dnes poslanci akceptovali a vrátenie oboch finančných zábezpek schválili.
Poslanec Igor Pribula (SDKÚ-DS) si myslí, že mesto sa obáva neúspechu v súdnom spore pravdepodobne kvôli tomu, že spoločnosť údajne nezložila v prípade garáží zábezpeku vo výške 10 percent z ceny nehnuteľností. "Spolieha sa možno na to, že by na súde právne uspela, že podmienky súťaže neboli splnené. Následne mal byť záujemca zo súťaže vyčlenený a prostriedky mu mali byť vrátené, " konštatoval.
Pribula vysvetlil, že MsZ prijalo v minulosti všeobecne záväzné nariadenie, aby sa vyhlo viacerým nezrovnalostiam pri predaji mestského majetku. "Na druhej strane je tu aj otázka ako kvalitne prichádzajú materiály do zastupiteľstva, " poznamenal. O tom, či nejaká ponuka spĺňa alebo nespĺňa potrebné právne náležitosti, je potrebné podľa jeho slov hovoriť v čase, keď o nich rokujú poslanci a nie až po ich prijatí.
Mesto potom, ako so spoločnosťou DOMINANS neuzatvorilo kúpnu zmluvu na predaj mestského majetku, vyhlásilo novú obchodnú súťaž. Budovu Obvodného úradu následne odkúpila v januári tohto roka za vyše 1,4 milióna eur spoločnosť LINE-ar, ktorá v súčasnosti rekonštruuje objekt na administratívno-obchodné centrum. Mestské garáže sa odpredali následne súkromnému podnikateľovi Michalovi Oravcovi asi za 218.000 eur. Investor chce na ich mieste vybudovať garážový dom, ako aj obchodné a kancelárske priestory.
 

Vyberte región